GUEST SPEAKER 2022

Jeff Alworth
Annerkjent forfatter og øl-blogger

Vi har fått med oss Jeff Alworth som speaker på Oslo Craft Beer Festival! Jeff bor i Portland, Oregon og er skribent, blogger, foredragsholder og driver podcasten Beervana. Han skriver stort sett om øl og sider, men også litt politikk.


Jeff har gitt ut bøkene The Beer Bible, The Widmer Way, The Secrets of Master Brewers og Cider Made Simple.

Podcasten Beervana driver han sammen med Patrick Emerson, som er økonomiprofessor ved Oregon State University. Her diskuterer de øl og øl-økonomi.


Jeff holder også foredrag, smakinger og kurs om øl og sider.

Bryggerier 2022

Ægir Bryggeri
Flåm, Norge
Ægir Bryggeri Logo

Ægir Bryggeri er et håndverksbryggeri som holder til mellom fjord og fjell i fagre Flåm. De brygger et mangfold av typeriktige ølsorter, utforsker stadig nye smaker og er opptatt av å lage godt øl til alle typer mat. Bryggeriet ble etablert i 2007 og har navn etter jotunen Ægir fra norrøn mytologi – i følge allfader Odin den beste ølbryggaren i verden. Siden starten med pub og bryggeri i ett, har etterspørselen etter Ægir-øl skutt i været i hele landet, samt i eksportmarkeder som Sverige, England og USA. I 2012 utvidet Ægir med et nytt produksjonsbryggeri (kapasitet på opptil to millioner liter i året) og de har også et lite brenneri der de lager edle dråper i små og smakfulle parti. Oppskriften de følger, er like fullt den samme som alltid; friskt fjellvann, gode råvarer og sikker sans for de små detaljene som hever smaken.

Verdant Brewing Co
Penryn, England
Versant Logo

Verdant Brewing Co. kommer fra den vakre havnebyen Falmouth i sørvest-England. Her startet hjemmebryggerne Adam og James bryggeriet i 2014 med mål om å lage øl de elsket. I 2016 ble Rich med på laget og de begynte for alvor å lage amerikanskinspirerte og humledominerte øl. Etterspørselen økte og det gjorde antall ansatte også. Bryggeriet er nå kjent for å lage Pale Ale, IPA og Double IPA i verdensklasse og stikkord er "Hazy", "Juicy" og "Unfiltered" uten bruk av laktose eller andre tilsetninger.

I 2020 vokse de ut av sitt lille skur og flyttet inn i et større bryggeri i Penryn. De kan nå brygge 35 HL om gangen (opp fra 16 HL tidligere) og opp til tre ganger på 12 timer. Dette har gjort det mulig for oss å få tak i deres ettertraktede øl og vi gleder oss til å se responsen i det norske markedet!

Equilibrium Brewing
New York, USA
Equilibrium Logo

Equilibrium har til hensikt å lage kompromissløst godt øl basert på vitenskapelige prinsipper. De vil brygge det vi elsker å drikke og dele dette med deg. Bryggeriet åpnet i 2016 og er kjent for dine Juicy New England IPAs.

Amundsen Bryggeri
Oslo, Norge
Amundsen Bryggeri Logo

Amundsen sitt motto lyder "Created by Craftsmen" den moderne håndverkeren som brygger øl etter visjonen "Kvalitet, konsistens, innovasjon og lidenskap".


Hos Amundsen har de fokus på å være nytenkende og kreative, de brygger øl i verdensklasse, med førsteklasses ingredienser til hele verden. Hos Amundsen jobber det en internasjonal gjeng, sammen har de flere tiår med erfaring fra bryggerier nært og fjernt.


Som Oslos største håndverksbryggeri, og et av Norges raskest voksende bryggerier, har de hatt en fantastisk vekst siden start i 2011..

Gipsy Hill Brewing Company
London, England
Gipsy Hill Logo

Gipsy Hill Brewing Company holder til i bydelen Gipsy Hill sør i London. Bryggeriet ble åpnet i 2014 av Charlie og Sam. Med på laget fikk de bryggeren Simon og deres logo prydes av de tre. Fokuset har alltid vært på kvalitet og smak. Målet er å alltid øke kvaliteten på produktene og å drive innovasjon.

"Drink it and talk to people".

Kings County Brewers Collective (KCBC)
New York, USA
KCBC Logo

KCBC holder til i området Bushwick i bydelen Brooklyn og brygger små batcher på under 2000 liter. Dette området har en rik bryggerihistorie, siden en rekke tyske immigranter slo seg ned her og startet brygging sent på 1800-tallet. I løpet av et århundre ble nærmere 10% av all øl produsert i USA brygget i Brooklyn, og majoriteten av dette kom fra Bushwick. Så kom forbudstiden og bare en håndfull bryggerier fra Brooklyn overlevde. Nå blåser KCBC nytt liv i dette området med sitt bryggeri og taproom.

The Wild Beer Co.
Somerset, England
Wild Beer Logo

Wild Beer ble etablert i oktober 2012 av Andrew og Brett ved siden av et ysteri i Somerset. Interessen for Belgiske gårdsøl og ønsket om å leke mer i de baner, ble starten for bryggeriet. Wild Beer eksperimenterer med gjærstammer, fatlagring og blending av forskjellige øl. De har blant annet kultivert villgjær fra frukthagene rundt bryggeriet (somerset wild) og brygger med en over 60 år gammel surdeigsgjær (sourdough) fra det lokale bakeriet.

This Is How
Piteå, Sverige
This Is How Logo

I en bussgarasje i nordlige Sverige, nærmere bestemt i tettstedet Piteå, finner vi bryggeriet This Is How. Her har ølsjefen Gustaf Ahlin med venner brygget øl siden 2017. Det brygges et utvalg av hete ølstiler med moderne tvist. I tillegg til en bred ølportefølje med distinkte og rene smaker har ølenes navn ulike interessante budskap.


This Is How lever under mottoet:

"We believe all of life's greatest

moments are better with a beer.

We are here to brew that beer".

Alpha Delta Brewing
Newcastle, England
Alpha Delta Logo

Alpha Delta har bare brygget øl siden 2019, men gikk direkte inn på en topp 10-plass på Ratebeers liste over de beste nye bryggeriene i verden i 2020.

De er basert i Newcastle Upon Tyne i England og lager øl under mottoet «big and bold» og Triple IPA har nesten blitt en signatur for dem.

Det siste året har de i tillegg lansert tre ulike Wild Ales og det kommer stadig nye slipp som er klare for å utfordre og pushe grenser.

Alpha delta sender mannskap over dammen og har lovet å finne frem godsaker fra lageret, spesielt spart til tilfeller som Oslo Craft Beer Festival.

Gueuzerie Tilquin
Rebecq, Belgia
Gueuzerie Tilquin Logo

Tilquin er et Geuzeri. Det vil si at Pierre Tilquin kjøper inn fra forskjellige geuzebryggerier og blender de til sine preferanser. Tilquin åpnet dørene i 2007, og var da det første Geuzeriet som åpnet i denne regionen på 12 år. Pierre er originalt utdannet bioingenør og har en doktorgrad innen genetikk. han har erfaring fra flere Geuzebryggerier, bla 3 Fontainen og Cantillon.

Northern Monk Brew Co.
Leeds, England
Northern Monk logo

Historien om Northern Monk startet i 2013 da Russell Bisset fikk £5,000 av sine besteforeldre som han kunne gjøre hva han ville med. Istedenfor å bruke pengene på å reise på ølreiser bestemte han seg for å starte et bryggeri sammen med Brian Dickson.

I starten brygget de hos andre lokale bryggerier i Yorkshire og solgte ølet på bondens marked. Inspirasjonen for å starte et bryggeri kom fra historien og arven av ølbrygging i nord-England. I 2014 åpnet bryggeriet Northern Monk Brew Co. i bygningen "The Old Flax Store" i Leeds. Kapasiteten ble raskt brukt opp, og et nytt bryggeri ble åpnet lenger ned i gaten.

Speciation Artisan Ales
Michigan, USA
Speciation Artisan Ales Logo

Speciation ble startet av Mitch og Whitney Ermatinger i 2016, og ligger i Michigan, USA. De har spesialisert seg på fruktlagrede sur- og villøl. Inspirasjonen kommer fra naturen og hvordan den forandrer seg under de forskjellige årstidene. Ingrediensene høster de stort sett lokalt, dvs. si alt fra frukt, urter og annet de bruker i ølet sitt.

BrewDog Brewery
Ellon, Skottland
Brewdog Brewery logo

BrewDog ble etablert i 2007 av de tre kompisene James Watt, Martin Dickie og hunden Simcoe. De hadde sett seg lei på det kommersielle ølet som var å oppdrive i Skottland og startet med hjemmebrygging i garasjen. Med inspirasjon fra amerikanske ølbryggeri, laget de rike humledrevene øl som raskt slo an.

De to kameratene fikk tidlig problemer med å møte etterspørselen og uten annen sikkerhet enn en god ide, gikk de til banken for å låne penger. Lånet ble innvilget, bryggeriutstyr kjøpt og resten er historie.

I 2012 vokste de ut av bryggeriet i Fraserburgh og åpnet et større produksjonsbryggeri finansiert gjennom ”Equity for Punks”-programmet. I 2017 åpnet også et søsterbryggeri i Columbus, USA. BrewDog er i dag Skottlands største uavhengige bryggeri og fortsetter å utfordre og utvikle kjente ølstiler og teknikker.

Stone Brewing
California, USA
Stone Brewing Logo

Mennene bak Stone Brewing: Steve Wagner og Greg Koch kommer begge fra musikkbransjen, og ble forenet av deres fellesinteresse for øl. Dette ble starten på noe stort. I 1996 etableres Stone Brewing i San Marcos, California. Etter nærmere 10 suksessfulle år og lanseringer av flere solide øl, blant annet «Stone Pale Ale» og «Arrogant Bastard» ble produksjonen i 2005 flyttet til Escondido. De nye fasilitetene ga muligheter for å etterkomme den voksende etterspørselen og rom for ekspansjon.

Stone Brewing er i dag kjent som en av USAs største håndverksbryggerier og har fra starten brygget rike, kraftige og humlearomatiske øl. Den kjente «djevel»-logen til Stone er ingen djevel, men en Gargoyle - en beskytter og har som formål å skremme vekk onde ånder.

Vault City Brewing
Edinburgh, Skottland
Vault City Logo

Historien om Vault City startet i Edinburgh i 2018. Steve og Johnny var begge opptatt av godt øl og deres første møte endte i en samtale om fermentering og om hvordan man kan tilsette smak på surøl. Et vennskap blir skapt og dette utvikler seg raskt til et forretningssamarbeid. Noen måneder senere testet de deres første brygg på venner og kjente. Ølet får enorm respons. I sin 400L batch på en enkel komfyr i en kjeller skaper de Vault City sine første øl: Elderflower Sour og Mango Sour.

Ikke lenge etter oppstart deltok Vault City på Beavertown Extravaganza. Dette resulterte i en betydelig økt interesse rundt bryggeriet. Innen kort tid blir de invitert på de største og beste ølfestivalene over hele verden. 2020 blir et godt år. Pandemien stopper ikke Vault City! 50 nye øl lanseres. Nytt bryggeri blir etablert og fire nye personer ansettes. Bryggeriet blir også fulltidsjobbene til Steve, men dessverre så trekker Johnny seg fra prosjektet og slutter.

Vault City bruker sin egen husgjær som er en hybrid med bl.a kveik fra Norge. I tillegg til dette bruker de melkesyrebakterier som syrner ølet. Mye av det friske sitruspreget som Vault City sine øl har kommer fra flere ulike melkesyrebakterier i en symbiose med husgjæren. Dette skaper mye av særegenheten til Vault City sine produkter.

Full Circle Brew Co.
Newcastle, England
Full Circle Brew Co.

Full Circle holder til i Newcastle, og ble startet av Ben Cleary i 2019. Ettersom familien i tre generasjoner har jobbet innenfor bransjen følte Ben at Full Circle var et godt navn på bryggeriet hans. De fokuserer mest på de lyse ale-variantene og har gjort seg bemerket for sine Double og Triple IPAer, men de utforsker også litt innenfor stilene Stout og Sour.

Jackie O's Brewery
Ohio, USA
Jackie Os Logo

Jackie O’s ble startet i 2005 i Athens, Ohio i USA av Brad Clarke og Art Oestrike. Det som var viktig for dem var at de skulle starte noe mye mer en bare et bryggeri, og det har de klart. I tillegg til bryggeri driver Jackie O’s nå hotell, bakeri, pub, restaurant og mer. Når det kommer til øl så er de mest kjent for sine mørke øl, som er etterspurt over hele verden.

Overtone Brewing Co.
Glasgow, Skottland
Overtone Logo

Overtone Brewing Co. er et lite bryggeri basert vest for Glasgow i Skottland som har spesialisert seg på å brygge øl i stilen New England Juicy IPA.

Bryggeriet ble etablert sommeren 2018 av Bowei Wang. Hans lidenskap og hobby som hjemmebrygger fikk han til å starte et bryggeri. Målet er å lage godt øl som skal deles med venner.

Head brewer hos Overtone: Dan Miller, kommer fra New Hampshire, USA og tok med seg kunnskapen om amerikanske ølstiler til Skottland. Dette har gjort at de hele veien har laget prisvinnende New England IPAer.

Poppels Bryggeri
Göteborg, Sverige
Poppels Bryggeri logo

Poppels Bryggeri ble grunnlagt i 2012 like utenfor Göteborg av 15 øl-elskere med en felles drøm: å dele sin kjærlighet for virkelig god håndverksbrygget øl med andre.

Ølene består utelukkende av nøye utvalgte ingredienser, og i bryggeriet har de full kontroll på hvert eneste trinn i produksjonsprosessen. Malt og humle testes og velges ut etter kvalitet og sesong, og de bruker humle både fra klassiske humleproduserende land som England og Tyskland, og fra land i den nye verden som Australia og New Zealand. Gjæren matches enkeltvis til hver øl, og ellers testes nye og spennende ingredienser kontinuerlig. Siden oppstarten i 2012 har Poppels vokst til å bli et av Sveriges største håndverksbryggerier.

Hos Poppels er de like glade i alle ølstiler, men det er viktig for dem at hver øl er balansert og tro mot sin stil, samtidig som det tilfører stilen noe nytt. Selv om det innovative og detaljfokuserte bryggeriet ble startet opp for kun noen år siden, har Poppels allerede rukket å vinne en rekke prestisjefylte priser for produktene sine. Deres DIPA ble for eksempel godt belønnet på Stockholm Beer & Whisky Festival 2016, hvor den vant én gull- og én sølvmedalje i tungvektsklassene «Beste svenske øl» og «Beste ale».

Wylam Brewery
Newcastle, England

Wylam Brewery ble etablert i år 2000 av John Boyle og Robin Leighton. De startet å brygge øl i den lille byen Wylam i Northumberland. Nå er det lille bryggeriet flyttet inn i vakre Palace of Arts i Exhibition Park i Newcastle. Wylam brygger små batcher med moderne øl og nye varianter vil stadig bli tilgjengelig for å tilfredsstille kravstore øldrikkere som alltid ønsker noe nytt.

Monkey Brew
Trondheim, Norge

Monkey Brew er et lite uavhengig bryggeri fra Trondheim. De brygger IPAer med generøse mengder humle, kjelesyrnede øl (kettle sours) med ekte frukt, fatlagrede Imperial Stouts og ekte surøl lagret på foedere og eikefat.


Deres motto og filosofi er: Always Evolve! Et løfte om å aldri stagnere og alltid bedre seg selv om man anses som en av de beste.

Westmalle Trappist
Malle, Belgia

Westmalle ble etablert i 1794 og holder til nord-øst for Antwerpen, hvor de først og fremst startet med å brygge øl til eget bruk og senere til lokalbefolkningen i byen. I 1921 bestemte Westmalle for å gå bredere ut i salgsmarkedet og begynte å selge deres øl til resten av Belgia og utlandet. Oppskriften og variasjonen i ølet har blitt utviklet og bearbeidet fram til 1950-tallet, da den ble satt til den vi kjenner til i dag, dog med noen justeringer knyttet til variasjonen i malten.


Westmalle er kjent for å ha en lang tradisjon med brygging av lys-gyllent øl, og er et av bryggeriene som assosieres mest med den type øl. De har blant annet fått mye oppmerksomhet for deres Tripel (9,5%), som har fantastisk skum og en nyansert smaksprofil. Westmalle Dubbel er det andre ølet som ikke er like fullt så kjent, men uten tvil er et fabelaktig matøl.


Westmalle Extra (4,8%) brygges kun 2 ganger i året til munkenes eget bruk og deres gjester. Dette ølet er dessverre ikke vanlig å få tak i utenfor klosterets vegger, selv om det hender.

Bådin
Bodø, Norge

Bådin ble stiftet 2012 av seks kompiser med lidenskap for godt øl. Planen var i utgangspunktet å produsere øl som skulle selges på en popup-pub en gang i måneden. De innså fort at dette ville medføre mye arbeid og lite inntekt, og den opprinnelige planen ble dermed justert.


Et brukt bryggeri på 800 liter ble kjøpt inn, og ølet som ble produsert ble solgt på lokale barer og restauranter.


Frem til ansettelse av fulltidsbrygger i 2015 ble alt arbeid utført på dugnad. Siden den tid har Bådin spredt seg gradvis, og kan nå bestilles til alle Vinmonopol. I tillegg er de å finne på en rekke barer og restauranter rundt om i landet.